In deze onrustige tijden is het belangrijker dan ooit om regelmatig te ontspannen. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om tot rust te komen. Maar als je die manier nog niet hebt gevonden, kan yoga uitkomst bieden. Daar sluit de Belgische Lauren Bollens (25) zich bij aan. Zij begon zeven jaar geleden met yoga met als doel om in beweging te blijven. Al snel kwam zij erachter dat yoga meer is dan alleen een sport en opende ze haar eigen yogastudio. Als ervaren yogi, zoals een beoefenaar van yoga wordt genoemd, deelt zij vijf onmisbare tips voor beginners.

  1. Keep an open mind.

Lauren: “Er bestaan nogal wat vooroordelen over yoga: je moet lenig zijn, je moet op je hoofd kunnen staan, je moet spiritueel zijn, … Dat soort ideeën houdt mensen vaak tegen om ermee te starten. Het is belangrijk om die foute opvattingen van yoga los te laten en met een open mind aan jouw yoga journey te beginnen.”

 

  1. Zoek het type yoga dat bij jou past.

“Er bestaan ontzettend veel vormen van yoga. Als je niet weet waar je aan begint, is de kans groot dat je in een yogales belandt waar het niveau vrij hoog ligt. Probeer daarom eerst te achterhalen wat jouw yogadoel is. Op basis daarvan ga je op zoek naar het type yoga dat het best bij jou past. Heb je vooral nood aan beweging op een rustig tempo? Kies dan voor hatha yoga. Mag het voor jou wel wat sneller? Dan is vinyasa yoga iets voor jou. Of wil je het liefst volledig tot rust komen? Ga dan voor yin yoga. Mocht je eens in een les terechtkomen die te spiritueel of te actief is voor jou, of juist niet spiritueel of actief genoeg: zoek dan verder. Er is voor ieder wat wils in de yogawereld.”   

 

  1. Maak het comfortabel.

“Zeker als je vanuit huis wil beginnen met yoga zal je een omgeving moeten creëren waarbij je de voordelen van yoga écht kunt ervaren. Yoga kun je niet op dezelfde manier aanpakken als een home workout. Die kun je namelijk snel in een drukke woonkamer uitvoeren. Voor yoga is het interessanter om in een aparte ruimte te gaan zitten en je telefoon uit te zetten. Als je aan yoga begint voor de ontspanning kun je ook wat kaarsjes aansteken en kussens erbij pakken. Een comfortabele omgeving maakt de yogales bij voorbaat al aantrekkelijker.”

 

“Leuke sportkleding werkt ook motiverend. Je nieuwe outfit is al reden genoeg om te sporten en te bewegen. Voor mij is het belangrijk dat ook mijn yogakleding comfortabel zit: stretchy tights of een joggingbroek met een oversized sportshirt. En natuurlijk op blote voeten.” 

 

  1. Begin klein.

“Veel beginners vinden het fijn om thuis te starten met yoga. Dat is wat laagdrempeliger en toegankelijker. Je vindt online heel veel instructievideo’s waarin de basics worden uitgelegd. Ik post zelf op mijn Instagramprofiel (@theyogalab_) korte filmpjes van 5 tot 15 minuutjes met verschillende oefeningen. Op die manier kun je toch al eens proeven van wat yoga is zonder dat je meteen naar een yogastudio moet gaan.”  

  1. Luister naar je lichaam.

“De laatste tip is misschien wel de allerbelangrijkste: pas de yogahoudingen aan aan jouw lichaam en niet omgekeerd. Het is absoluut niet de bedoeling dat je je lichaam in moeilijke bochten gaat wringen om de houdingen maar perfect uit te kunnen voeren. Bij yoga hoor je geen pijn of ongemak te voelen, laat staan dat je er blessures aan overhoudt. Je wilt yoga gebruiken om je lichaam gezond, ontspannen en in evenwicht te krijgen. Als een pose niet aangenaam voelt, is het helemaal oké om een andere houding aan te nemen. Het gaat tenslotte om jouw lichaam!”