Rennen… Het ziet er zo ontspannen uit bij de ervaren hardloper. De fanatieke atleet loopt zo licht als een veertje en huppelt nog net niet door het bos. Wat je niet ziet, is wat er zich in het hoofd afspeelt. Wij verklappen je alvast, elke renner voert een innerlijke strijd. Maar dat gevoel achteraf, héérlijk!  

Dus laat je zeker niet weerhouden door gedachten als ‘bij mij ziet het er niet uit’ of ‘ik vind het niet leuk maar anderen wel’. Echt, geloof ons: Iedereen heeft het (af en toe) lastig én is ooit vanaf nul begonnen. Élke stap is er één en dat is altijd beter dan geen. Mocht je toch nog twijfelen of je de hardloopschoenen wel of niet uit de kast gaat halen, dan hierbij dé tips zodat de laatste twijfel weg is. Komen ze:

Goede schoenen

First things first, hardlopen kan heerlijk zijn om je hoofd leeg te maken. Dit gaat echter lastig met een zeurende knie of hamstring. Zorg er daarom voor dat je goede schoenen hebt die bij jouw voeten passen. Investeer hierin en laat je eventueel adviseren door professionals. Dat duur altijd beter is, is zeker niet het geval. Sommige lopers lopen al jaren het liefst op schoenen van een budgetmerk, dit is echt een persoonlijke voorkeur.

Hippe outfit

Nu we toch aan het shoppen zijn, pakken we meteen door. Beginnen met hardlopen gaat soms gepaard met wat onzekerheid. Je zult net zien, sta jij rood en zwetend uit te puffen kom je die leuke collega tegen. Wat hierbij de perfecte oplossing is, is een leuke sportoutfit. Ook dit hoeft niet veel te kosten maar geeft je misschien net even dat stukje extra zelfvertrouwen.

Stap voor stap

Gewoon in het wilde weg gaan rennen klinkt onbevangen, maar zorgt later wellicht voor problemen. Voor je het weet ben je ver van huis en voel je pijntjes aan komen. Je zet door en gaat over je grenzen, resultaat: Blessures. Bouw rustig op, gebruik eventueel een timer waarop je vooraf een realistische tijd bepaalt. Probeer elke run een minuutje langer en je zult zien dat je progressie onwijs snel gaat. Daarnaast zijn er vele (gratis!) apps en online programma’s die jou kunnen begeleiden bij je progressie. Super handig!

Maak het leuk!

Maar wat leuk is, is heel persoonlijk. De één vindt het heerlijk om samen te rennen met een vriendin of je partner, de ander luistert lekker een podcast. Het aanschaffen van een sporthorloge kan ook een motivator zijn, van de route tot je hartslag, alles kan gemonitord worden.

Plan een evenement

Meedoen aan een 10 kilometer race in jouw favoriete stad? Een Urban Trial door historische gebouwen? Of zo’n vieze mud race? Allemaal hele leuke doelen om naartoe te werken. Maak er meteen een weekendje weg van. Vast wel een supporter te vinden die mee wil!

Leid jezelf af

Mocht het allemaal even niet zo leuk zijn en ben je met je playlist ook wel klaar? Ga dan voor de afleidingstactiek. Moet je nog boodschappen doen? Maak in je hoofd alvast een lijstje. Loop je langs een weg? Tel alle rode auto’s. Voor je het weet dwaal je af met je gedachten en ben je weer een kilometer verder.

Kortom, geen reden meer om niet die eerste stap te zetten. Begin rustig, maak het leuk en plan iets in het vooruitzicht. Dit laatste hoeft niet altijd iets op lange termijn te zijn, een warm bad na een koude run is ook echt iets om nét wat sneller voor te gaan rennen. Succes!