Uiteraard zien wij verschillen tussen een potje mannnen of vrouwenvoetbal. Maar dit verschil tussen mannen en vrouwen geldt eigenlijk voor iedere sport, op enkele uitzonderingen na. Zo is dit onderscheid bij de paardensport er niet of nauwelijks en bij korfbal wordt er gespeeld in gemengde teams.

Dat er onderscheid bij competities wordt gemaakt heeft niets te maken met het vroegere ‘meisjes plagen kusjes vragen’. Er zijn namelijk ook echt verschillen die terug te voeren zijn naar genetische aanleg. Hiervoor maken wij zeker geen onderscheid in sterker, zwakker of beter. Het gaat echt om fysieke aspecten die bij de uitvoering verschil maken.

Zijn vrouwen het zwakkere geslacht? Om die uitdrukking lachen we tegenwoordig heel hard! Dat vrouwen met meer aspecten rekening moeten houden is wel een feit. Dit komt met name door de aanwezigheid van hormonen. De (maandelijkse) cyclus zorgt er niet alleen voor dat de trek in chocola toeneemt maar ook dat je lichaam anders belast kan worden. Hier zijn hele studies naar gedaan, het is raadzaam bij intensieve belasting van je lichaam deze eens raad te plegen. Wellicht verklaart het (achteraf) waarom een training wel of juist niet zo lekker ging.

Dezelfde hormonen zorgen er ook voor dat je minder snel spieren opbouwt. Dat dit wel mogelijk is, is een feit. Bij de juiste (kracht)training en voeding ga je echt resultaat zien. Dit gaat echter langzamer als bij mannen, iets wat je misschien ook wel prettig vindt. Wanneer je meer buikspieren wilt ga dan voor progressieve krachttraining, maar belast je lichaam niet te veel door je te spiegelen aan mannelijke sporters. Hiervoor geldt: luister naar je lichaam en laat je niet opjutten.

Tenslotte horen we van veel vrouwen dat ze zich onzeker voelen in de gym en geloof ons; Dat hebben mannen ook! Vrouwen uiten dit eerder maar laat je hierdoor zeker niet weerhouden. Ga voor een groepsles met vriendinnen of een gezellige teamsport. Wat in ieder geval altijd werkt, is een gave outfit.

De mannelijke sporter heeft minder last van maandelijkse hormonale feestjes, maar geheel hormoonloos zijn ze zeker niet. Wellicht heb je de term testosteron weleens horen vallen. Hoe meer je hiervan hebt, hoe makkelijker je spieren opbouwt. Hier hebben we dan ook meteen een discussiepunt voor veel fanatieke mannelijke krachtsporters te pakken, namelijk de verleiding van een beetje éxtra testosteron oftewel doping.

Om altijd maar groter, sterker en beter te worden is het soms aantrekkelijk voor de mannelijke sporter om over te gaan tot deze troep. Wij zijn hier zeer uitgesproken over, want zowel de langetermijneffecten als bijwerkingen op korte termijn zijn niet mals. Wij als merk staan voor sustainability (duurzaamheid), duurzaam resultaat ga je nooit bereiken met hulpmiddelen.

Dit laatste is trouwens niet helemaal waar, veel mannelijke sporters gebruiken wel een natuurlijk steuntje in de rug zoals eiwitshakes of creatine. Hier is niks mis mee en kan ook mooi resultaat geven. Dus haal je eigenwaarde niet uit de omvang van je biceps, maar gewoon uit je eigen kracht. En ook voor jullie geldt, die nieuwe outfit kan wonderen doen.

Kortom, het verschil zit hem vooral in fysieke aspecten zoals de aanleg voor het opbouwen van spier. Over tactiek en spelinzicht zijn wel studies te vinden, maar dit is vaak generaliserend en niet bewezen. Dat er een andere dynamiek ontstaat bij mannelijke en vrouwelijke sporters is wel een feit, ook dit valt te wijten aan die stofjes die we hormonen noemen. Dus jongens tegen de meisjes? Laten we gewoon gezellig samen spelen.